1 mei 2013 Reinout Van Zandycke no responses

Twee jaar voorzitter

Het is ondertussen twee jaar geleden dat ik officieel startte als voorzitter van Jong & Democratisch. In die twee jaar leerde ik bijzonder veel bij. Onlangs werd ik herverkozen. Ik mag er dus nog eens twee jaar tegenaan. Ik heb er zin in! Ook een pluim voor het bestuur. Zonder hen stonden wij nergens.

logo-J&D

Eén mei: een belangrijke dag voor Jong & Democratisch. Naast Dag van de Arbeid is één mei ook de verjaardag van Jong & Democratisch. Dat onze verjaardag valt op deze dag is eigenlijk heel toevallig. Onze onafhankelijke jongerenvereniging was als iets ludiek ontstaan. Plots kregen we aandacht van de lokale pers. Ze wilden weten wat we deden en wie we waren. Door die aandacht besloten we de koppen eens bij elkaar te steken. We vroegden ons af wat we nu ECHT gingen doen. Op die dag besloten we dan maar de iets wat serieuzere weg in te slaan. We waren allemaal middelbare studenten en op één mei hadden we allen vrij. De officiële start van Jong & Democratisch is dus eigenlijk op één mei omdat we dan tijd hadden om samen te zitten.

Goede leerschool!

In die twee jaar dat ik voorzitter ben van Jong & Democratisch heb ik enorm veel bijgeleerd. Dit zowel op menselijk vlak als op maatschappelijk vlak. Het is bijzonder moeilijk om als jongeren iets uit de grond te stampen en al zeker als dit rond politiek is. Onze start was niet zo eenvoudig. Een nieuwe onafhankelijke jongerenvereniging die werkt rond jongerenparticipatie, voor velen was het moeilijk te geloven. We hebben moeten vechten tegen vooroordelen. Door onze goede acties, onze correcte communicatie en omdat wij het onafhankelijke zo hoog in vaandel dragen hebben we die vooroordelen zo goed als volledig kunnen wegwerken. Ik denk wel dat meeste mensen nu geloven in ons project. Uit een externe enquête bleek ook dat wij ondertussen worden gezien als een onafhankelijke vereniging.

De 'oudste' in onze groep is 23 jaar. De gemiddelde leeftijd is 21 jaar. Kortom: wij zijn een heel jonge groep. Eén van onze sterktes is het feit dat wij geen moederorganisatie hebben. Wij hoeven aan niemand verantwoording af te leggen. Het is één van onze grootste voordelen, maar het kan soms ook een nadeel zijn. Raad vragen is niet altijd even eenvoudig voor ons. Wij leren dus voornamelijk met vallen en opstaan. Het gebeurt gelukkig niet veel, maar het kan wel eens gebeuren dat wij (zoals iedereen trouwens) fouten maken. Toch kan niet iedereen dat verdragen. Soms is het respect voor jongeren die iets willen ondernemen toch ver te zoeken. Ik herinner mij nog eens het verwijt gekregen te hebben dat zelf kleuters beter kunnen organiseren dan wij. Gelukkig zijn dit uitzonderingen. Het motiveert ons ook om nog meer ons best te doen.

Bedankt!

Het is een intense hobby, maar ik doe het met heel veel plezier. Dat ik het zo graag doe, dat zal ook wel te maken hebben met ons bestuur. Als voorzitter kan ik niet genoeg benadrukken hoe trots ik ben op de volledige groep van Jong & Democratisch. Zonder hen zouden wij zeker niet zo ver staan als nu. Daarom graag een welgemeend online applaus voor: Jens, Gerty, Jasper, Reinout, Ward, Maxim, Simon, Charlotte, Thijs, Bengt en Jorieke!

bestuursfoto  
Share it!
Aenean mattis venenatis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reinout Van Zandycke