22 augustus 2013 Reinout Van Zandycke no responses

Het belang van een diploma

Naar aanleiding van de problematiek rond Ellen Jonckheere is er een nieuwe #DSdiscussie opgestart. Namelijk: hecht de overheid niet teveel belang aan diploma's? Ellen Joncheere is CEO van Sita (afvalverwerkingsbedrijf) en kandidaat voor de topjob bij de NMBS. Omdat ze niet het vereiste diploma heeft, maakt ze geen kans op de job. Toch jammer als zij nu de meest bekwame kandidate zou zijn. Een diploma is belangrijk, dat is zeker, maar moet er bij een overheidsjob niet naar veel meer gekeken worden?

Als pas afgestudeerde jongere is je diploma zowat het belangrijkste dat je in handen hebt. Door nog maar net de schoolbanken verlaten te hebben kan je nog niet spreken van tonnen ervaring. Het is een tool die de start van je professionele carrière toch eenvoudiger maakt. Een zo hoog mogelijk diploma is dus zeker aan te raden. Masterdiploma

Voor een topjob bij de overheid vind ik het andere koek. Een overheid is volgens mij moreel verplicht altijd de beste kandidaat aan te nemen. ‘The right man/women on the right place’. Het zijn toch de inwoners die er via belastingen voor betalen. Het diploma als belangrijkste selectiemiddel, dat vind ik verkeerd. Ervaring, social skills en motivatie zijn minstens even belangrijk.

Stel nu dat een kandidaat op alle vlakken (leiderschap, ervaring, stressbestendigheid, coaching, administratie, motivatie, …) het beste scoort, maar enkel een bacherlordiploma heeft, zou het dan geen grote vergissing zijn om die niet aan te werven? Moet er dan iemand aangenomen worden die wel het juiste masterdiploma heeft, maar op alle andere vlakken minder scoort? Volgens mij niet!

Een goed diploma opent de deuren, maar volgens mij wordt dit na enkele jaren minder belangrijk. Het is niet omdat iemand twintig jaar geleden een paar jaar meer heeft gestudeerd dat die persoon bekwamer zou zijn. Ik vraag mij ook af of je na twintig jaar werkervaring nog veel moet kijken naar het behaalde diploma…

Share it!
Aenean mattis venenatis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reinout Van Zandycke