21 oktober 2013 Reinout Van Zandycke no responses

Participatie om Europa te redden

Griekenland is het grootste slachtoffer (oorzaak?) van de Europese economische crisis. Papandreou is niet bang om in eigen boezem te kijken. Om uit de economische crisis te raken alsook het niet meer te hoeven meemaken, doet hij enkele voorstellen.

Hij keert daarvoor terug naar de Oude Grieken. De Oude Grieken geloofden in de wijsheid van de menigte. “Democratie kan niet werken zonder burgers die beraadslagen, discussiëren en verantwoordelijkheid nemen. Wetenschap, theater, onderzoek, filosofie en puzzels waren dagelijkse kost. Het was een opleiding in participatie om het vermogen van onze burgers te doen groeien. Degenen die de politiek ontweken waren idioten. Markten en politiek waren toen één: verenigd. Toegankelijk en transparant omdat ze macht aan het volk gaven. Ze dienden het volk, de ‘démos’, de democratie. Direct boven regering en markten heerste het volk."

Deze visie is volgens George Papandreou het middel om ons systeem (Europa) te redden. Volgens de ex-premier zijn onze democratieën te groot geworden om te controleren en hebben politici het vertrouwen van hun volk verloren. Om dit op te lossen moeten burgers weer directer aan nieuwe democratische onderhandelingen deelnemen. Er moeten nieuwe vormen van participatie gevonden worden. Initiatieven als de G1000 en M34 zijn hier mooie voorbeelden van.

Als jongerenambassadeur voor participatie is het iets wat ik enkel kan bijtreden. Deze visie doet me trouwens ook erg denken aan de evolutie van marketing.

Een erg inspirerend filmpje!

Share it!
Aenean mattis venenatis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reinout Van Zandycke