28 januari 2014 Reinout Van Zandycke no responses

Twitter & gemeenteraad

Op vlak van participatie wordt steeds meer voor de online weg gekozen. Twitter speelt hier vaak een belangrijke rol in. De Microblog heeft namelijk een democratische belofte in zich: iedereen kan in principe meedoen. Burgers hebben hierdoor meer dan ooit de mogelijkheid om te participeren en hun stem te laten horen.

Twitter kan de kloof tussen politici en de kiezers verkleinen. Er ontstaan steeds meer online initiatieven. Eén van de meest voorkomende is het live tweeten over de gemeenteraad. Geëngageerde tweeps gebruiken een afgesproken hashtag. Zo wordt het door de stroom van tweets mogelijk om de gemeenteraad vanuit je eigen zetel te volgen.

Het gebruik van deze hashtags neemt steeds toe. Niet enkel geëngageerde burgers of media tweeten over de gemeenteraad, ook politici nemen steeds meer deel aan het online-debat. Het is zelfs in sommige gemeenten zo erg dat tweeten tijdens de gemeenteraad werd verboden.

In september 2013 lanceerde ik het idee om een twitter-archief op te stellen van alle gemeenteraden. Via de tool Storify verzamel ik alle tweets over de gemeenteraad op www.gemeenteraadroeselare.be. Het gebruik van onze lokale hashtag #GRRSL neemt steeds toe. Het leek mij een goed idee om er een infographic over te maken.

einde#GRRSL

Share it!
Aenean mattis venenatis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reinout Van Zandycke