12 februari 2014 Reinout Van Zandycke no responses

De bereikbare woordvoerder

Nog enkele maanden en ik ben afgestudeerd als woordvoerder. Doorheen de opleiding werd er meermaals gehamerd op het feit dat bereikbaarheid heel belangrijk is. Wees bereikbaar voor de journalist! Kan je niet onmiddellijk antwoord geven, probeer dan zo snel mogelijk terug te bellen. Hier een lakse houding in hebben, kan grote gevolgen hebben. Het kan als een boemerang in jouw en het bedrijf haar gezicht terugkeren. Vraag maar aan de woordvoerder van Apple.

Bedrijfjes die jouw gebarsten iPhone herstellen, het schiet als paddenstoelen uit de grond. Het programma Volt maakte er een undercoverreportage over. De reportage werd gemaakt na verschillende klachten over louche praktijken. Als jouw iPhone gebarsten is, moet je dan een nieuwe smartphone kopen? Als je hem laat herstellen, zijn het dan originele stukken?

micro Omdat de undercoverreportage geen duidelijkheid bracht, kreeg Apple nog de kans op wederwoord in de studio. Volgens de presentator vond de woordvoerder het zelfs niet nodig om terug te bellen. Toch een gemiste kans als je het mij vraagt. In zijn/haar plaats werd een wat kritischere persoon uitgenodigd. Niet goed voor het imago!

Bereikbaar & klantvriendelijk

Een woordvoerder moet permanent bereikbaar en klantvriendelijk zijn. Zeker in tijden dat de organisatie echt in het nieuws is of als een journalist een reportage wil maken. Goede persrelaties zijn van cruciaal belang voor zowel het imago van de woordvoerder als die van het bedrijf.  Als een reporter een vraag stelt, probeer hem dan zo snel mogelijk te antwoorden of maak duidelijk wanneer je dit zal doen. Als je een antwoord belooft, zorg dan wel dat je het effectief ook doet. Als een journalist geen antwoorden krijgt, dan zal hij zijn vragen wel aan iemand anders stellen. Zie vragen van de media niet als een bedreiging. Zie vragen van de media als een kans!

De reportage kan je terugvinden op volgende link vanaf minuut 23.

Share it!
Aenean mattis venenatis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reinout Van Zandycke