15 april 2014 Reinout Van Zandycke no responses

Tips om een naam te onthouden

Ik geef het toe! Ik ben slecht in het onthouden van namen. Het is nochtans erg belangrijk, zeker voor de netwerkers onder ons. Wie hogerop wil kan maar best goed namen onthouden. Laat jouw brein je soms ook in de steek wanneer je op een naam wilt komen? ik heb goed nieuws! Je kan er aan werken.

Mijn docent ‘Networking and lobbyingLaurent Winnock haalde het vaak tijdens de les aan. Een naam onthouden is erg belangrijk. Hij gaf ons een leuke anekdote mee over hoe meesternetwerker Herman De Croo het soms doet:

Toen Herman De Croo iemand begroette waarvan hij de naam niet kon onthouden, zei hij: “euhm, wat was uw naam ook al weer?” De persoon herhaalde zijn naam en op dat moment zei Herman De Croo: “Ja, maar je voornaam weet ik nog. Het is je familienaam die ik mij niet meer kan herinneren”. netwerkavond

“Who you know is becoming more important than what you know.” Netwerken is vandaag de dag erg belangrijk geworden. Een goede netwerker kan goed namen onthouden.

Hier heb je 3 tips die mij enorm helpen in het onthouden van een naam.

1. Herhalen

Als iemand zich aan jou voorstelt, herhaal zijn of haar naam dan. Herhaling is namelijk de sleutel tot een goed geheugen en door het één of twee keer te herhalen zal je de naam de volgende keer veel beter kunnen terughalen. Herhaal de naam ook zeker eens bij het afscheid nemen. Liefst een tijdje na jullie eerste ontmoeting.

2. Snel toevoegen op LinkedIn, Facebook of Twitter

We onthouden allemaal beter beelden dan woorden. Dit komt omdat onze hersenen zeer visueel zijn ingesteld. Wanneer ik met iemand een goede babbel had, dan voeg ik mijn nieuw contact onmiddellijk toe op één (of meer) van de sociale media. Wanneer ik niet onmiddellijk op de naam kan komen, dan denk ik visueel terug aan zijn of haar pagina. Je zal versteld staan van hoe goed dit werkt. Tegelijkertijd doe je door deze vervolgactie ook nog wat aan herhaling.

3. Luister zeer aandachtig

Het klinkt simpel, maar het is erg belangrijk. Vaak luister je gewoon niet aandachtig naar de naam. Als je de naam niet goed hoort, dan zal je het ook niet voor elkaar krijgen om de naam te onthouden. Concentreer je en luister aandachtig naar de naam. Dit moet echt een gewoonte worden.

Share it!
Aenean mattis venenatis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reinout Van Zandycke