8 september 2015 Reinout Van Zandycke no responses

Stemrecht 16-jarigen

Open VLD wil binnenkort een wetsvoorstel indienen om jongeren van 16 en 17 jaar stemrecht te geven. Het is een idee dat al door verschillende organisaties werd voorgesteld en regelmatig terugkomt op de politieke agenda. Dat niet iedereen hier het mee eens is, dat is normaal. Discussie is gelukkig een belangrijk kenmerk van de politiek. Wat mij wel verbaast zijn de vele agressieve en denigrerende reacties ten opzichte van de jongeren. Precies of jongeren geen eigen mening meer kunnen hebben. Ik volg de politiek al van voor mijn 16de. Ja, ik voel mij dus aangesproken!

Veel goede argumenten om hier tegen te zijn, heb ik nog niet gelezen. Wat voortdurend terugkeert is de beschuldiging dat 16-jarigen niets van politiek weten. Ik citeer volgende reactie: “Ik wil de eerste 16 jarige eens zien die de staatsstructuur kan uitleggen, die weet wie voor welk departement bevoegd is, ... Mannen toch, die gasten houden zich alleen bezig met fuiven! Zelfs die van 18 zijn nog kinderen die niks van maatschappelijke visie kennen, hun mening is nooit door feiten onderbouwd, alleen op emotie. Een 16 jarige in de gemeenteraad, of volksvertegenwoordiger? Hoe zot zijn de politiekers hier?”

Graag een beetje meer vertrouwen in 16-jarigen

Kunnen alle volwassenen dan wel de staatsstructuur uitleggen? Weten alle volwassenen dan wel wie voor welk departement bevoegd is? Jongeren hun meningen zouden enkel gebaseerd zijn op emoties en niet op feiten. Een feit is dat het hier helemaal niet gaat om toekomstige gemeenteraadsleden van 16. Een feit is dat je minstens 18 jaar moet zijn om volksvertegenwoordiger te worden. Een feit is dat ook veel volwassenen hun mening baseren op emotie, getuige de vele nieuwsfora… Wat is er bovendien mis met een jongere zijn mening die gebaseerd is op emotie?De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet! Veel jongeren zijn inderdaad niet geïnteresseerd in politiek, maar wie zijn schuld is dat? De critici die jongeren al zo’n verwijten naar het hoofd slingeren, mogen best eens in eigen boezem kijken. Toen ik 9 jaar was, moedigde mijn moeder mij aan om te kijken naar Het Klokhuis en Karrewiet. Wij keken thuis ook altijd naar het journaal. Zonder dat ik het toen besefte, heb ik een maatschappelijke interesse gekweekt waar ik vandaag zeer dankbaar voor ben. Het helpt mij vooruit in mijn studies en mijn hobby’s. Het is dus zeker iets dat wij moeten stimuleren bij zoveel mogelijk jongeren. Zij die roepen dat jongeren van niets weten, moeten dit initiatief juist toejuichen. Stemrecht invoeren voor jongeren van 16 en 17 jaar kan een oplossing zijn!

De vicieuze cirkel doorbreken

Wij spreken altijd van de vicieuze cirkel dat steeds minder jongeren interesse hebben in politiek en dat politici daardoor minder aandacht hebben voor jongeren. Jongeren vanaf 16 jaar tot 18 jaar stemrecht geven, kan de vicieuze cirkel doorbreken. En als dit niet zo is, dan is het toch geen ramp? Het is toch niet omdat sommige volwassenen een gebrek aan politieke interesse hebben, dat daarvoor hun politieke inspraak in vraag wordt gesteld? De kloof tussen burgers en politiek is niet enkel van toepassing op jongeren. Politieke interesse hangt niet alleen af van leeftijd. Het zijn eerder de interesses en opvoeding die hier een grote rol in spelen.

Dat politici meer aandacht hebben voor jongeren kan het engagement op politiek vlak doen toenemen. Als meer jongeren kunnen stemmen, dan zijn politici bijna verplicht om meer op hen in te spelen. Dit zal het misschien allemaal aantrekkelijker en duidelijker maken. Dit is niet alleen goed voor jongeren, ook veel volwassenen hebben hier nood aan. De beslissing om stemrecht toe te kennen aan jongeren van 16 en 17 jaar kent dus zeer weinig nadelen, integendeel zelfs! Het kan jongeren meer motiveren om af en toe de actualiteit te volgen. Het kan leerkrachten stimuleren om meer de actualiteit in de lessen te verwerken. Het kan ook meer ouders sensibiliseren om hun kinderen aan te zetten de actualiteit te volgen.

Ik ben het eens met het feit dat niet alle jongeren evenveel interesse hebben in politiek en daar moeten wij aan werken, maar ik ben het absoluut oneens dat de mening van een maatschappelijk geïnteresseerde 16-jarige niet belangrijk is. Het is absurd dat wij een 16-jarige zouden verbieden om bewust zijn stem uit te brengen. Velen kunnen heus wel om met zo’n verantwoordelijkheid. Een beetje meer vertrouwen in ‘de toekomst’ is wel op zijn plaats!

Share it!
Aenean mattis venenatis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reinout Van Zandycke