Studies

Master politieke communicatie

Na lang nadenken over mijn toekomst, besloot ik om toch nog een nieuwe opleiding te starten. Ik koos voor de unieke opleiding 'Politieke Communicatie'. Deze is uniek in België en kan je volgen aan de universiteit van Antwerpen. De master politieke communicatie analyseert de relatie tussen politiek, media en publiek. Om te begrijpen, te verklaren en te sturen. Ik kreeg er vakken als 'mediatraining', 'sociale psychologie', 'actuele problemen van de Belgische politiek', ... Je kan meer info vinden op de website van de opleiding. 

Student-ondernemer

Tijdens mijn master politieke communicatie startte ik mijn eigen bedrijf: Exposure. Ik werd toen dus één van de enkele student-ondernemers in Vlaanderen. Het leuke was dat ik eigenlijk de lessen onmiddellijk in de praktijk kon toepassen. Met Exposure focus ik namelijk vooral op personal branding en politieke communicatie. Een niche waar toch veel vraag naar is! Ondertussen hielp ik al meer dan 200 politici uit Vlaanderen.

 

Communicatiemanagement

Ik vond mijn passie pas na de tienerjaren. In het middelbaar deed ik gezondheids- en welzijnswetenschappen, een variant van sociaal technische wetenschappen. Iedereen raadde mij aan om sociaal werk te volgen. Ook ik was overtuigd dat dit de juiste beslissing zou zijn...

Ondanks ik de maatschappelijke vakken erg interessant vond, was het toch mijn ding niet. Achteraf gezien ben ik erg tevreden dat ik van opleiding ben veranderd. Na een jaar sociaal werk koos ik ervoor om de wereld van de public relations in te stappen. Vakken als public affairs, PR, (politieke) marketing, sociale media en propaganda boeiden mij namelijk meer dan een vak als anatomie. Het werd dan uiteindelijk een bacheloropleiding communicatiemanagement aan Howest.

Vanaf het tweede jaar moest je een keuzetraject kiezen. Wij konden kiezen tussen: reclame, woordvoerder, PR, events en sales. Ik koos voor 'woordvoerder'. Het leek mij een mooie mix van communicatie en politiek.

StagesWoordvoerder AXA

  • Belangenbehartiging bij UNIZO West-Vlaanderen
  • Public Relations bij communicatiebureau Savvy
  • Woordvoerder bij de Vlaamse overheidsdienst VLM
  • Woordvoerder bij AXA verzekeringen

Het takenpakket was steeds zeer gevarieerd:  persberichten schrijven, vergaderingen, artikels schrijven, analyses maken, communicatiedossiers voorbereiden, social media beheren, ...

Verder werd ik doorheen de opleiding ook nog genomineerd voor verschillende prijzen: Thé Howest ambassador, The Inspirational Student Award, Outstanding Community Impact Award en de titel van 'communicatiespecialist'.

Mijn eindwerk deed ik over de gebruikte tactieken van Vlaamse politici op Twitter. Je kan mijn presentatie vinden op volgende link.

Reinout Van Zandycke