• Reinout Van Zandycke

Strategische politieke communicatie

N-VA-voorzitter Bart De Wever vertelde in zijn nieuwjaarsspeech dat de verkiezingen van 25 mei zullen gaan om een keuze tussen het PS-model en het N-VA-model. Ons meerpartijenstelsel wordt zo herleid naar een tweepartijenstelsel. Een gevatte strategie als je het mij vraagt, zeker met de komende verkiezingen. Waarom is dit nu net zo’n goede strategie? Er zijn volgens mij 3 grote voordelen aan deze strategie gebonden.


1) Concurrenten negeren Door een tweepartijenstelsel worden de standpunten van de concurrenten gedenigreerd naar 1 model: het PS-model. Het verzwijgen/negeren van je concurrenten is vaak een efficiënte strategie geweest. Afstand nemen van de PS is voor de andere partijen geen eenvoudige oplossing. Door in een regering te zitten met de PS is het moeilijk om je er geloofwaardig van te distantiëren.


2) Goed om oppositie te voeren De kans is reëel dat N-VA niet zal meebesturen op het federale niveau. Tenminste, dit zou je toch denken wanneer je sommige uitspraken hoort. Laten we ervan uitgaan dat deze voorspelling effectief uitkomt. De perceptie dat men kan kiezen tussen een N-VA-model of een PS-model zal het makkelijker maken om oppositie te voeren. Door de perceptie van een tweepartijenstelsel kan men de andere partijen verwijten dat ze voor een anti-Vlaams model kozen.


3) Duidelijkheid Samenvallende verkiezingen maakt het zeer onduidelijk voor de kiezer. Europese, Vlaamse en Federale verkiezingen: al die verschillende standpunten, al die verschillende politici, al die verschillende debatten. De kans is groot dat de kiezers door de bomen het bos niet meer zien. Ik vraag mij af of er veel kiezers rekening zullen houden met de verschillende niveaus. Het grootste voordeel van een tweepartijenstelsel is duidelijkheid. Met verkiezingen op 3 verschillende niveaus komt dit voor velen als geroepen. Zeker wanneer je in het stemhokje komt en dan een hele lijst partijen en politici ziet staan.


Hoe doen de anderen het?


Verschillende partijen blijven N-VA aanvallen. Dit past perfect in de strategie van N-VA. Wie zich tegen de N-VA keert, wordt automatisch in het kamp van de PS gezet. Strategisch gezien zou het volgens mij beter zijn om vanuit de eigen sterkte te starten. Zelf met voorstellen komen, zelf met gevatte mediatechnieken de publieke opinie proberen te beïnvloeden, zelf de richting van de kiesstrijd bepalen, … Naast het feit dat ik het strategisch een beter idee vind, zou ik het ook persoonlijk liever hebben. Het wordt eens tijd dat politieke partijen concreet zeggen hoe ze de problemen willen oplossen. Dat interesseert mij en vele anderen nog altijd het meest.

Reinout Van Zandycke

Zaakvoerder EXPOSURE

contact

Spanjestraat 141

8800 Roeselare

+32 486 72 16 45

reinout@exposure.be

BE 0637.831.616

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon