• Reinout Van Zandycke

Thunderclap

Vandaag op de website van De Morgen: “24 mei, de dag voor de verkiezingen, wil N-VA Facebook en Twitter overspoelen door dezelfde boodschap automatisch door honderden gebruikers tegelijk te laten delen.” Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dat mogelijk is? Via de tool ‘Thunderclap’ is dit redelijk eenvoudig. Hier wat meer uitleg voor diegene die het nog niet kennen.


Ik ontdekte de tool al een tijdje terug door een actie van Stop Darmkanker. Thunderclap is een tool die het toelaat om op één moment namens alle sympathisanten van een campagne één bericht uit te sturen. Iedereen die een campagne of een actie wil steunen kan zich inschrijven via Thunderclap. Het principe van crowdsourcing dus.

Je steunt eigenlijk de actie door op een later tijdstip volledig automatisch een bericht op Facebook of Twitter te plaatsen. Je bericht wordt dus niet onmiddellijk verstuurd. Alle berichten (van al diegene die zich hebben ingeschreven) worden tot één afgesproken tijdstip opgespaard. Alles wordt dan tegelijkertijd gepost. Men spreekt dan ook wel eens van een ‘social media bomb’.


Primeur


Meestal werd de tool voor goede doelen gebruikt, maar het is niet raar dat ook N-VA hier nu mee afkomt. Ze zijn niet de eersten die het in een politieke context gebruiken. Ook het Witte Huis paste de tool al toe. Hoe dan ook, op politiek vlak is het in België een primeur. Op het eerste zicht lijkt het mij wel een goede zet. Het kost hen in principe geen geld en je bereikt er zeer veel mensen mee. Het kan natuurlijk wel wat irritatie veroorzaken bij de onafhankelijke burger door een overload aan identieke berichten. Al bij al vind ik het een slimme zet. Nog maar eens het bewijs dat digitale marketing steeds belangrijker wordt, ook in de politiek!

Leuk om te volgen als politiek geïnteresseerde communicatiestudent!


Bronnen: -Van Dijk, B. (2013, september 29). Bereik in één klap een grote groep met Thunderclap. Retrieved April 17, 2014, from Bright: http://www.bright.nl/bereik-%C3%A9%C3%A9n-klap-een-grote-groep-met-thunderclap -Thunderclap. (n.d.). about. Retrieved April 17, 2014, from Thunderclap: https://www.thunderclap.it/about -Jeffries, A. (2012, Juli 6). Twitter Shuts Down Thunderclap Lightning-Fast. Retrieved april 2014, 2014, from BetaBeat: http://betabeat.com/2012/06/twitter-shuts-crowdspeaking-app-thunderclap-down-one-day-after-it-launched/ -SF. (2014, april 17). N-VA gaat sociale media dag voor verkiezingen bombarderen. Retrieved april 17, 2014, from De Morgen: http://www.demorgen.be/dm/nl/17103/Verkiezingen/article/detail/1856081/2014/04/17/N-VA-gaat-sociale-media-dag-voor-verkiezingen-bombarderen.dhtml -Darmkanker, S. (n.d.). Thunderclap. Retrieved April 17, 2014, from Stop Darmkanker: http://www.stopdarmkanker.be/thunderclap/

Reinout Van Zandycke

Zaakvoerder EXPOSURE

contact

Spanjestraat 141

8800 Roeselare

+32 486 72 16 45

reinout@exposure.be

BE 0637.831.616

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon