• Reinout Van Zandycke

Twitter helpt de democratie

Turkije heeft de toegang tot de berichtendienst Twitter geblokkeerd. Dat berichtte de Turkse krant 'Hürriyet' op basis van regeringskringen. Toch een zeer opmerkelijke beslissing. Twitter heeft nochtans een grote democratische belofte in zich. Is deze beslissing een aanslag op de democratie?


Het blokkeren van Twitter gebeurde enkele uren nadat premier Erdogan daar op een verkiezingsbijeenkomst mee had gedreigd. Aanleiding was de verspreiding van tweets met telefoonopnames die hem rechtstreeks in verband brachten met een corruptieschandaal.


Is deze beslissing een aanslag op de democratie?


Twitter heeft een grote democratische belofte in zich: iedereen kan meedoen en iedereen krijgt een gelijke invloed. Het kan de kloof tussen politici en bevolking verkleinen. Er is in het ontwerp geen hiërarchische structuur opgenomen die politici boven burgers plaatst. (Schäfer, Overheul, & Boeschoten, 2012)

Volgens David Van Reybrouck (2011, p. 134) - schrijver en initiatiefnemer G1000 - is Twitter zelfs even ingrijpend als de komst van de boekdrukkunst.  “Ook Twitter brengt een heel andere invulling met zich mee van begrippen als staat, individu, verantwoordelijkheid en vrijheid. Het is veel meer dan een manier om vriendschap te onderhouden.”

Dat de Turkse premier het dus niet zo heeft voor transparantie en democratie 2.0, dat is door deze beslissing wel duidelijk.


Nobelprijs voor de Vrede


Het is zelf zo ver gekomen dat sommigen vinden dat Twitter de Nobelprijs voor de Vrede moet krijgen. Toch volgens Mark Pfeifle die nationaal veiligheids- en communicatieadviseur voor president George W. Bush was. Het is hoogstwaarschijnlijk wel overdreven, maar er zit toch een grond van waarheid in. Denk maar aan de

Arabische revolutie of de conflicten in Iran. Het was hét communicatiemiddel bij uitstek: “Twitter werd de verslaggever en de producer”, aldus Mark Pfeifle. (Khan, 2009)


Al ben ik persoonlijk overtuigd van de meerwaarde, toch moet er ook enige nuance gemaakt worden. Net door het feit dat iedereen kan participeren, brengt dit ook gevaren met zich mee. Door de enorme snelheid van Twitter kunnen er te snel (verkeerde) conclusies worden getrokken. Als mensen eenmaal een standpunt innemen op sociale media, dan wordt het heel moeilijk om hen nog het tegendeel te bewijzen. Op sociale media komt men graag snel tot een conclusie: ‘proces van voortschrijdende convergentie’.


Dat het de Nobelprijs voor de vrede moet winnen is misschien vergezocht, maar het is zeker zo dat steeds meer mensen zich tot Twitter wenden om hun politieke standpunten te bespreken/promoten. En dat is volgens mij een positieve evolutie! Transparantie en democratie naar een hoger niveau. I like it!


Bronnen:- Khan, U. (2009, Juli 7). Twitter should win Nobel Peace Prize, says former US security adviser . Retrieved maart 19, 2014, from The Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/technology/twitter/5768159/Twitter-should-win-Nobel-Peace-Prize-says-former-US-security-adviser.htm- Reybrouck, D. V. (2011, Augustus 24). Burgerschap 2.0. Knack Weekend, p. 134.- Schäfer, M., Overheul, N., & Boeschoten, T. (2012). Politieke communicatie in 140 tekens. Utrecht: Universiteit Utrecht.

Reinout Van Zandycke

Zaakvoerder EXPOSURE

contact

Spanjestraat 141

8800 Roeselare

+32 486 72 16 45

reinout@exposure.be

BE 0637.831.616

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon